+90 224 4436343
info@irob.com.tr

DENSO ROBOTLARI VE MEDİKAL KULLANIM ALANLARI

May 31, 2019 Yayınlayan: irob agv Denso Denso Robotları Haberler irob agv irob agv

Hayat kurtaran doktorları destekliyoruz.

DENSO cerrahların hayat kurtarmasına yardımcı olacak bir robot geliştirerek yeniliklerini tıbbi teknoloji alanında uyguluyor. Sonuç olarak ortaya cerrahlar ve toplum için gerçek bir fark yaratmak amacıyla gelişmiş DENSO teknolojisini kullanan bir robot olan iArmS çıktı.2

Karmaşık ameliyatların sayısı artıyor.

Japonya’nın hızla yaşlanan nüfusunun da etkisiyle, beyin cerrahisi gibi 0,02 mm’lik ipler kullanılarak 1 mm’den daha ince kan damarlarının hassas bir şekilde dikilmesini gerektiren ameliyatların miktarında düzenli bir artış meydana geldi. Üstelik bu ameliyatlar 12 saatten bile daha uzun sürebiliyor ve doktorları son derece yüksek bir fiziksel ve zihinsel baskı altına sokuyor. Elin çok az miktarda titremesi bile yaşamla ölüm arasındaki farkı yaratabiliyor.

Üç uzmanlık alanı. Tek bir hedef.

Cerrahların üzerindeki yükü azaltmak ve hayat kurtarmak umuduyla, algılama ve robot teknolojilerimizin bu konuda nasıl yardımcı olabileceğini görüşmek üzere üniversite hastanelerindeki uzmanlarla iletişime geçtik. Bu görüşmeler sonucunda, ameliyatlar sırasında doktorları destekleyecek bir robot geliştirmek için ortak bir proje başlattık. Hastanelerin tıp bilimi ve tıp mühendisliği konusundaki uzmanlığını bizim endüstriyel teknolojiler konusundaki uzmanlığımızla birleştirerek bu hedefimize ulaştık.

Doktorlar için emniyetli ve sabit destek

Doktorların ellerinin sabit olması, hassas ameliyatların başarılı olması için son derece önemlidir. iArmS, sezgisel hareketi etkilemeden yorgunluğu ve titremeyi azaltmak için doktorların kollarını ve bileklerini yumuşak bir şekilde destekler. Bunu, motorlar veya manuel anahtarlar kullanmadan üç durum arasında (Tut, Serbest ve Bekle) hareket ederek yapar.

iArmS nasıl hareket eder?

iArmS’da motor kullanmadan emniyetli ve etkili destek sağlamak için doktorun kolunun ağırlığına ve basıncına tepki olarak ağırlık dengesini yumuşak bir şekilde ayarlayan hassas olarak ayarlanmış bir karşı ağırlık sistemi bulunur.

iArmS nasıl mod değiştirir?

iArmS, kolun eklem yerlerinde bulunan açı algılama sensörleri ve kol uçlarında bulunan ağrılık algılama sensörleri tarafından algılanan doktorun kol hareketine ve basıncına göre modları otomatik olarak değiştirir. Modlar hareketi etkilemek için kol eklemlerindeki fren sistemlerini hassas bir şekilde ayarlar. Bu sistemde manuel mod anahtarları kullanılmaz.

Titreme ve yorgunluk güvenilir bir şekilde azaltılıyor.

Beyin cerrahları ile yapılan çok sayıdaki klinik olmayan çalışmada, iArmS’ın elin titremesini büyük oranda azalttığı görüldü ve çeşitli katılımcılar kolun yorgunluğunu da azalttığını iddia etti. iArmS aynı zamanda 90 ameliyatta kullanılabilirlik, işlevsellik ve emniyet açısından da doktorlardan yüksek puanlar aldı.

Soldan sağa
Hideki Okuda iArmS Geliştirme Mühendisi
Toshihiko Koyama iArmS Geliştirme Mühendisi

Daha fazla ilerleme kaydederek doktorları destekleyecek ve hayat kurtaracağız.

Hayat kurtaran DENSO teknolojisi.

iArmS, Japonya’da düzenlenen 6. Robot Ödülleri (2014) töreninde sağlık ve tıp alanlarına yaptığı katkılardan dolayı Servis Robotu alanında Mükemmellik Ödülü almaya hak kazandı. iArmS şu anda beyin ve kulak-burun-boğaz cerrahisini destekliyor ancak gelecekte cerrahinin diğer alanlarını da destekleyecek.
DENSO, teknolojik uzmanlığını otomobil dışındaki sektörlerde de uygulayarak, emniyeti ve gönül rahatlığını desteklemeyi sürdürecek.

Kaynak, Denso