+90 224 4436343
info@irob.com.tr

OUTDOOR AGV – TÜM HAVA KOŞULLARINA UYGUN MOBİL ROBOT

Oca 8, 2020 Yayınlayan: irob agv agv agv faydaları agv filo yönetimi agv lerde programla Haberler irob agv irob agv

AGV’ler dış mekan uygulamaları için mükemmel bir seçenektir ancak hava koşulları, yer aşınması veya ağır yük taşıtları trafiği gibi belirli zorlukların üstesinden gelmek zorundadır.

Tabii ki, hava AGV performansını tanımlayacak ana itici güçtür.

Bir Outdoor AGV Sistemi, her türlü hava koşulunu göz önünde bulundurarak güvenli ve bağımsız bir şekilde sürüş yapmalıdır.

Outdoor AGV uygulamalarında dikkate alınması gereken iki önemli unsur vardır:

Sürüş: Dış mekan uygulamaları için en iyi navigasyon teknolojileri nelerdir?

Güvenlik: Tüm AGV’ler kişisel yaralanma riskinden kaçınmalıdır.

Şuna bir göz atın: Youtube’a girin ve “Outdoor AGV” yazın. Ne buldunuz? Çokbirşey  değil. Ancak OutdoorAGV’ler popülerlik ve kullanım açısından büyüyorlar ve yakında birçok endüstriyel uygulamada görmeye başlayacağız.

Dış Mekan Otomatik Yönlendirmeli Araçların Güvenliği

Güvenlik bu sistemlerde büyükpatrondur. Güvenlik esastır. AGV’ler, hava koşullarına veya uygulama için diğer alan hususlarına bakılmaksızın, en zorlu güvenlik kurallarına uymalıdır.

İki ana AGV Güvenlik Sensörü türü vardır:

Temastan kaçınan sensörler (güvenlik lazer alan tarayıcıları)

Kontak Sensörleri (tamponlar, güvenlik kenarları, vb.)

Burada İkinci tip sensörler bazı üreticiler tarafından tercih edilerek güvenlik sertifikalı olarak kabul edilmesine rağmen, AGV temas halinde birine zarar vermemek için çok yavaş seyahat etmelidir.

Biz Güvenlik Lazer Tarayıcılarına odaklanalım.

Günümüzde, neredeyse her AGV, AGV ile çevredeki insanlar veya yapılar arasında bir veya tüm teması önlemek için Güvenlik Lazer Alan Tarayıcılarına güvenmektedir.

Güvenlik Lazer Alan Tarayıcı bir engel tespit etmeli ve herhangi bir teması önlemek için aracı durdurmalıdır.

Algılama alanı boyutu ve şekli, araç hızı ile koordine edilmeli ve bu hıza uymalıdır. Bu nedenle, Harici Sürücüsüz AGV hızlı çalışıyorsa, koruma alanı düşük hızda bir koruma alanından daha uzun olmalıdır.

Açıkçası, Güvenlik Lazer Alan Tarayıcıları güvenilir ve mantıklı olmalıdır. Diğer Güvenlik Sensörlerine benzer şekilde, Standart 62998-1: 2019 (Makine güvenliği – Kişilerin korunması için kullanılan güvenlikle ilgili sensörler) ile uyumlu olmalıdır.

Güvenlik sensörlerine göz attıktan sonra işte hava ile ilgili ilk sorun: Güvenlik Lazer Alan tarayıcısının “Duyarlılığı”.

Yağmur yağarsa, Güvenlik Lazer ,Alan tarayıcısı yağmur damlaları tespit edebilir ve bunları engel olarak tanımlayabilir. Sis, kar ve hatta doğal güneş ışığı veya havadaki toz parçacıkları nedeniyle de aynı sorunu yaşarız.

Bir AGV Güvenlik Lazer Alan tarayıcısı, gerçek engelleri tanımlayacak kadar duyarlı ve akıllı olmalı, ancak gerçek bir risk olmayan çevresel etkileri filtreleyebilmelidir.

Tamam, diyelim ki  bu harici etkileri filtreleyebilen bir Güvenlik Lazer Alan tarayıcısı olduğunu düşünelim.

İlk sorum şu olurdu: AGV yağmuru filtreler …ama: Ne kadar yağmur?

Bazı Güvenlik Tarayıcıları 10 mm / saat sağlar. Harika! Ama bu ne anlama geliyor?

İnternetten yaptığım araştırmalarda ;

  •     Orta şiddetli yağmur: Saatte 0,5 mm’den fazla, saatte 4,0 mm’den az.
  •     Şiddetli yağmur: Saatte 4 mm’den fazla, saatte 8 mm’den az.
  •     Çok şiddetli yağmur: Saatte 8 mm’den fazla.

Bir fabrikayı yönetiyorsanız, AGV’nin yağmur nedeniyle durduğu bir senaryoda AGV tedarikçiniz ile görüşmek için zamanınız olmayacak … 10 ya da belki 20 mm / saat yağmur yağabilir? Kim bilir?

Mümkünse, AGV tedarikçinizle en başından itibaren olası ve kabul edilebilir hava sınırlamalarının neler olduğunu tanımlamanız gerekir.

Yağmurdan bahsettik, ancak dış hava etkisi sis veya güneş ışığında da aynı olur. Sis ne kadar “yoğun”? Lümenler nasıl ölçülür? Güneş ışığı yönü performansı nasıl etkiler? Kritik anlar güneş ışığının tarayıcıya paralel olarak geldiği gün doğumu ve şafaktır.

Hava koşulları, AGV’nin genel olarak çalışma şeklini de tanımlayacaktır. Zemin ıslak mı? Islak zemin ne kadar kaygandır? Islak zemin AGV’nin hareket ettiği için çok önemlidir.

Güvenlik Alan Tarayıcısı Acil Durum Alanında bir engel tespit eder etmez bu engelle temasa geçmeden önce AGV’nin durması gerektiğini söyler.

Durdurma komutundan itibaren etkili araç durdurmaya olan mesafe, “reaksiyon süresine” (AGV nin uygun CE normalarınauygun  vesertifikalı olduğu), araç hızına, araç yük ataletine ve zemin koşullarına (pürüzlülük, kaygan vb.) bağlı olacaktır.

AGV tedarikçiniz, her pistteki maksimum hızı ve ilgili Güvenlik Lazer Alan Tarayıcısının Güvenlik Alanını belirlemek için Müşteri personeli ile birlikte bir Güvenlik Riski Değerlendirmesi yapmalıdır. Bu analiz, olası zemin koşulları dikkate alınarak yapılmalıdır.

Tabii ki, buzlu zeminlerde de ne olduğunu düşünmek gerekir. İnsan operatörleri, daha önce veya daha sonra daha hızlı, daha yavaş veya fren yapmaya karar verebilir. Fakat Bir AGV bunu yapamaz.

Tüm bu etken ve unsurlar önceden düşünülerek Outdoor AGV uygulamalarına başlangıç yapılması gerekmektedir.